Zuid Spanje

Zuid Spanje | La Casita

 

De vakantiehuizen in Zuid Spanje aangeboden door La Casita zijn gelegen in het zuiden van Spanje. Wie een beetje tot rust wil komen van zijn drukke baan zal het hier in Zuid Spanje naar zijn zin hebben. De huizen liggen niet in een villawijk of in een bungalowpark, maar ze zijn gelegen in het achterland waar het heel rustig is en op een steenworp afstand van het strand, vele golfbanen en steden met Moorse cultuur zijn daar aanwezig. Van oorsprong zijn deze huizen familie en weekend huizen, die allemaal het zelfde kenmerk hebben: rust! Maar ook privacy en ruimte. Bovendien heeft elke villa een eigen zwembad. Het vliegveld genaamd Malaga, maar ook het strand liggen ongeveer op 30 minuten rijden van de villa`s. Voor de golfers onder ons is dit een waar paradijs, maar liefst 30 golfbanen liggen in de buurt van de villa`s. Er zijn complete pakketten van golf arrangementen, auto huur en verzekeringen.

Zuid Spanje

 

Wat informatie over Zuid Spanje

Zuid Spanje -  Andalusië roem der Moren

 

Het veelzijdige karakter van de Andalusiërs is gevormd onder invloed van de Feniciërs en de Grieken. Maar vooral van de Moren. Andalusië ligt in Zuid Spanje en wordt in het noorden begrensd door de Sierra Morena. En in het zuiden door de Guadalquivir. De kust die zijn naam heeft te danken aan de vandalen, ligt tegenover Afrika. De steden Sevilla, Cordoba en Granada getuigen nog steeds van de Spaans-Arabische beschaving. Die tot aan de vijftiende eeuw heeft geduurd.

 

Zuid Spanje

Een van de meest opvallende dingen in Spanje is dat men in ieder gedeelte van een stad of dorp wel een of andere vorm van kunst kan aantreffen. Een oud herenhuis, een kerk, een schilderwerk, een plein of een kasteel. Overal valt iets te bezichtigen. Men kan de grootsheid van het verleden terugvinden in de prehistorische tekeningen op de wanden van de grotten van Altamira. 

 

In de overblijfselen van de Iberische en Keltische kunst, in de Romeinse, Westgotische en Arabische ruïnes.  En in de verschillende kunstwerken die deel uitmaken van wat tegenwoordig de Spaanse kunst heet. Deze Spaanse kunst bestaat uit de Mozarabische kunst, kunstwerken die door de christenen tijdens de Arabische overheersing vervaardigd zijn. En de Mudejarkunst, die bestaat uit de kunstwerken van de Moren. Die in de christelijke gebieden woonden.

 

 

Zuid Spanje

Spanje gaf een heel eigen betekenis aan de stromingen die niet zelf uit het land voortkwamen. Zo werd de Romaanse kunst op een heel eigen wijze weergegeven. Verrijkt met Arabische en oosterse kenmerken. Al zijn Franse en Italiaanse invloeden wel merkbaar. De Franse gotiek gotiek werd in Spanje op een andere wijze opgevat. Dit is duidelijk te zien aan het interieur aan de kerken uit die tijd. De Italiaanse renaissance bereikte Spanje pas omstreeks 1500. Al voor deze tijd kende men een kunstvorm, die veel weg had van de renaissance. Dit was de zogenaamde "plateresco". 

Zuid Spanje

De barokkunst is in Spanje zo echt Spaans, dat men er haast de Romaanse invloed niet meer in kan bemerken. De Barok scheen bij de Spanjaarden het meest aan te slaan. We kunnen dan ook de meest uitlopende vormen van deze stijl in de Spaanse kunstwerken vinden. De in Europa veel voorkomende techniek om eerst studies te maken, voor men tot het eigenlijke schilderij overgaat. Vond in Spanje maar weinig aanhangers onder de kunstenaars. Spanje had in Goya een vertolker met een heel eigen visie op het leven. 

 

Zuid Spanje

Men kan hem beschouwen als een voorloper van de Romantiek. De jaren tussen 1800 en 1900 waren op kunstgebied vrij middelmatig. De daaropvolgende jaren echter kwamen vele belangrijke kunstenaars naar voren, zoals Antonio Gaudi en wat later Picasso, Dali, Gris, Solana en Miro. De Catalaanse architect Antonio Gaudi, die leefde van 1852 tot 1926 is een van de meest kenmerkende figuren van de moderne bouwkunst. 

 

Zuid Spanje

Hij is de ontwerper van de nog steeds niet voltooide kathedraal van de "Heilige Familie" in Barcelona. Picasso, een man die zeker genoemd moet moet worden, is een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. El Greco die leefde van 1541 tot 1614 werd niet in Spanje maar op het eiland Kreta geboren. Hij ontving zijn kunstopleiding in Venetië, maar in Spanje zou hij later de juiste omgeving vinden om zijn persoonlijkheid te volle te kunnen ontwikkelen. 

 

Zuid Spanje

In het godsdienstelijke Spanje dat afkerig was van kunst uit de landen van de klassieke beschaving en dus eigenlijk vasthield aan de middeleeuwse beschaving. Slaagde El Greco er in om het geestelijke leven van dit land in beeld te brengen. De schilderijen uit zijn Spaanse tijd met hun wonderlijke kleurschakeringen en hun langgerekte figuren, die haast brandende fakkels lijken. Zijn totaal verschillend van de doeken uit de Venetiaanse tijd.

 

Zuid Spanje

Geheel nieuw voor zijn tijd is het schilderij "De Aankondiging" Geheimzinnig en zelfs wat bovennatuurlijk is zijn schilderij "San Francisco" . Al hield El Greco zich voornamelijk bezig met godsdienstige onderwerpen, Hij was toch ook een groot portretschilder. Hij was niet alleen geïnteresseerd in het uiterlijk, maar ook in het innerlijk van de personen die hij schilderen moest.

 

Zuid Spanje

Het is zeker de moeite waard is om de schilderijen goed te bekijken van bijvoorbeeld de kardinaal Nino de Guevara, Julian Romero of van Covarrubias. In zijn schilderij "De Begrafenis van de graaf van Orgaz", dat men kan bezichtigen in de kerk van San Tome in Toledo. Heeft El Greco het aardse met het hemelse weten samen te brengen. Door de hemel en aarde op fantastische wijze in elkaar te laten overgaan. 

 

Zuid Spanje

De uit de stad Sevilla afkomstige Diego Velazquez (1599-1660) leefde tijdens de regering van Filips IV. Het was een tijd voor grote teruggang voor Spanje.